Gek van wandelen

door | jun 21, 2019 | Wandelcoaching | 0 Reacties

In 1999 deed Joyce Himbrecht door een weddenschap voor het eerst mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. Het regende vier dagen lang. Ze vond er geen ‘moer’ aan. Nu, 20 jaar later, is wandelen haar passie en is ze zelfs opgeleid tot wandel- en Fitstapcoach.

Een vriend zei tegen me: zou jij ook niet eens meedoen met de Vierdaagse”, herinnert Joyce zich. “Ik kwam met alle mogelijke argumenten om het niet te doen. Ik heb mijn figuur niet mee, ik heb geen conditie en ik kan het niet. Ik zette me er toch overheen en ben gaan trainen. Ik vond er niks aan, maar het volgende jaar stond ik toch weer aan de start en had ik de smaak te pakken.”

Dat vind ik het mooiste van alles. Al wandelend zijn ze ook in de Vierdaagse geïnteresseerd geraakt en doen we nu met z’n vieren mee.

In juli van dit jaar loopt Joyce voor de veertiende keer mee. Met medestanders! Drie van de deelnemers van haar eerste Fitstap programma doen ook mee. “Dat vind ik het mooiste van alles”, glundert Joyce. “Al wandelend zijn ze ook in de Vierdaagse geïnteresseerd geraakt en hebben ze zich ingeschreven. In eerste instantie waren we maar met z’n tweeën ingeloot. Daar hadden we toch wel de smoor in, want we wilden graag ‘compleet’ meedoen. Toen bleek de derde deelnemer via een herinschrijving toch te zijn ingeloot en als kers op de taart hoorden we twee weken terug dat ook de laatste van ons alsnog is ingeloot.”

Wandelen zit in haar bloed, hoewel ze in haar jeugd een trauma voor de sport ontwikkelde. “Ik moest op een wandelclub van mijn ouders. Netjes in een rijtje, in de houding én in een pakje. Dat vond ik heel naar en dat zorgde voor een vervelend gevoel rondom wandelen.” Joyce hervond het plezier en bleef na haar eerste Vierdaagse wandelen. Dat leidde in 2014 tot een hoogtepunt, toen ze vanuit de Pyreneeën naar Santiago de Compostela liep. “Onderweg ontmoette ik veel bijzondere mensen en maakte ik mooie dingen en situaties mee.”

Coachen ligt heel dicht bij me en ik maak mensen graag enthousiast voor het wandelen. Daarom ben ik wandelcoach en Fitstapcoach geworden.

De wandeltocht naar Santiago zorgde naast nieuwe ‘wandelvrienden’ voor een ommekeer bij Joyce zelf. “Ik wilde een doel voor mezelf. Iets wat ik nog wilde in mijn leven, want je kunt blijven werken tot je erbij neervalt. Ik heb ervoor gekozen om een dag minder te gaan werken en meer te doen met wandelen. Coachen ligt heel dicht bij me en ik maak mensen graag enthousiast voor het wandelen. Daarom ben ik wandelcoach en Fitstapcoach geworden. Dat is een hele andere, nieuwe dimensie in mijn leven geworden.”

Joyce is nu als Fitstapcoach verbonden aan de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en is daarnaast dus wandelcoach. Haar eerste Fitstap-programma, gestart in oktober 2018, was een daverend succes. Van de zes deelnemers zijn er vier lid geworden van de Koninklijke Wandel Bond Nederland . “En we lopen dus samen de Vierdaagse”, voegt Joyce toe.

lees het gehele verhaal op Dordtsport

Foto & Tekst: Frank van Hilten